Idag har jag lekt bagare
Idag var det en seg morgon det måste jag ärligt erkänna. Jag var helt off och orkade inte göra något. Kanske har det något med att vi har haft utvecklingsdag med jobbet under fredagen. Vara fullt koncentrerad och fokucerad hela dagen gör att man till slut blir matt och trött i skallen. Men tröttheten gick över ganska snabbt när jag väl bestämde mig för att ta tag i dagen planerade sysslor.
Det blev att jag gick ner till affären för att handla de sista sakerna för att kunna börja med dagens bak. Bröd och en kaka hade jag tänkt att det skulle bli. Båda recepten kommer från jobbet. Brödet har vi fått några tisdagar till soppan som alltid serveras på tisdagar. Receptet är min kollega Lenas från början och det är så fantastiskt gott. Alla slåss om dessa goda kanter ;)
Kakan bjöd en förälder på när vi hade knytkalas på FN dagen. Den var så god och onyttig så det receptet bad vi snabbt att få. Så bara för några dagar sedan så fick jag det.
Bröd som jäser över natten
4 dl vetekross + 5 dl vatten kokas 10 minuter
1 liter kallt vatten
50g jäst
2-21/2 msk salt
2 msk olja
3 liter vetemjöl
Lös upp jästen i lite vatten. Tillsätt salt och olja. Häll på gröten, mjölet och resten av vattnet. Arbeta degen ordentligt i bunken.
Dela degen på bakbordet eller ös direkt i de fyra smorda och mjölade formarna.
Låt stå övertäckta i kylen över natten.
Grädda i 200C i 45 minuter.
PS. Jag har inte gjort detta brödet innan så jag vet inte om det kommer att bli lika bra som när vi har gjort det på jobbet. Vet inte om degen ska vara så kladdig som den blev när jag gjorde den men det får vi se när det är klart imorgon :)
Falska potatisbakelser
4 ägg
4, 5 dl socker
2,5 dl mjölk
200gr smält margarin
6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
Vispa ihop ägg och socker poröst.
Rör ihop med resten av ingredienserna och häll i en brödad långpanna.
Grädda i 200C i ca 15-20 minuter.
Smörkräm
200g margarin
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
4 dl kall marsankräm
Rör ihop till en slät kräm och bred över den kalla kakan.
Riv 250 g mandelmassa över och pudra över med kakao.
Skär i rutor.
Kakan smakade lika gott som när jag smakade den för fösta gången. Om det finns något kvar så ska jag ta med den till mamma och pappa på julafton.
Ett litet infall fick jag när jag var på väg till affären idag. Tänkte att det skulle vata trevligt med lite sällskap ikväll av Per och Anders. Skickade ett sms till Emil och frågade vad han tyckte. Det vore trevligt tyckte han. Så jag skickade ännu ett sms till Per och frågade och han tyckte skulle vara kul men var tvungen att prata med Anders först. Men han ligger och sover fortfarande så vi vet inte ännu om de kommer :( skulle inte förvåna mig om de inte kommer. Men då får jag och min gubbe ha det trevligt med varann i stället. Laga god mat, tända en massa ljus, mysa i soffan, se på film....
KRAM alla där uta jag saknar er alla!
/David som tycker att det är så roligt att leka bagare så han vet kanppt.
Det blev att jag gick ner till affären för att handla de sista sakerna för att kunna börja med dagens bak. Bröd och en kaka hade jag tänkt att det skulle bli. Båda recepten kommer från jobbet. Brödet har vi fått några tisdagar till soppan som alltid serveras på tisdagar. Receptet är min kollega Lenas från början och det är så fantastiskt gott. Alla slåss om dessa goda kanter ;)
Kakan bjöd en förälder på när vi hade knytkalas på FN dagen. Den var så god och onyttig så det receptet bad vi snabbt att få. Så bara för några dagar sedan så fick jag det.
Bröd som jäser över natten
4 dl vetekross + 5 dl vatten kokas 10 minuter
1 liter kallt vatten
50g jäst
2-21/2 msk salt
2 msk olja
3 liter vetemjöl
Lös upp jästen i lite vatten. Tillsätt salt och olja. Häll på gröten, mjölet och resten av vattnet. Arbeta degen ordentligt i bunken.
Dela degen på bakbordet eller ös direkt i de fyra smorda och mjölade formarna.
Låt stå övertäckta i kylen över natten.
Grädda i 200C i 45 minuter.
PS. Jag har inte gjort detta brödet innan så jag vet inte om det kommer att bli lika bra som när vi har gjort det på jobbet. Vet inte om degen ska vara så kladdig som den blev när jag gjorde den men det får vi se när det är klart imorgon :)
Falska potatisbakelser
4 ägg
4, 5 dl socker
2,5 dl mjölk
200gr smält margarin
6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
Vispa ihop ägg och socker poröst.
Rör ihop med resten av ingredienserna och häll i en brödad långpanna.
Grädda i 200C i ca 15-20 minuter.
Smörkräm
200g margarin
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
4 dl kall marsankräm
Rör ihop till en slät kräm och bred över den kalla kakan.
Riv 250 g mandelmassa över och pudra över med kakao.
Skär i rutor.
Kakan smakade lika gott som när jag smakade den för fösta gången. Om det finns något kvar så ska jag ta med den till mamma och pappa på julafton.
Ett litet infall fick jag när jag var på väg till affären idag. Tänkte att det skulle vata trevligt med lite sällskap ikväll av Per och Anders. Skickade ett sms till Emil och frågade vad han tyckte. Det vore trevligt tyckte han. Så jag skickade ännu ett sms till Per och frågade och han tyckte skulle vara kul men var tvungen att prata med Anders först. Men han ligger och sover fortfarande så vi vet inte ännu om de kommer :( skulle inte förvåna mig om de inte kommer. Men då får jag och min gubbe ha det trevligt med varann i stället. Laga god mat, tända en massa ljus, mysa i soffan, se på film....
KRAM alla där uta jag saknar er alla!
/David som tycker att det är så roligt att leka bagare så han vet kanppt.
Kommentarer
Postat av: Linda J
Den kakan måste jag göra någon gång! Men antar att det räcker med en omgång bakpulver (3 tsk)? Eller har du missat en ingrediens eftersom du skrivit bakpulver två gånger?
Postat av: Jesper (Från Krubb)
Vad det gäller matbrödet kommer du att märka att det blivit fastare, men är fortfarande rätt kladdigt i morgon när du skall baka av det. Det är alltså precis som det skall vara. Det blir jättebra!
(säger killen som brukar få baka av brödet och röra ihop en soppa till). :-)
Postat av: TucciT
oh de låter trevligt ler... vill upp till er NU NU NU
Postat av: Sara.
heej:) allt bra med dig?
hoppas du får en toppen helg!
Postat av: Sara.
ne ville bara vara trevlig:P
Postat av: Jenny
De falska potatisbakelser låter ju jätte mumsiga.. Hoppas du har en bra kväll.. Mvh Jenny
Trackback