RegnbågsWorkShop

Sitter här i köket och har percis avslutat en liten fikapaus. Nyss hemkommen från dagens arbetspass var det med än välförkänt med äppelkaka och vaniljsås. Inte för att dagen har varit extra jobbig eller så men ibland känner man att man är värd lite mer.

Måste fylla på varmt kaffe i muggen...

Så det var bättre, kallt kaffe är det värsta jag vet.

I fredags var jag på Workshop på Vardagens Dramatik inne i stan. Jag hade verkligen sett fram emot denna andra träff för nu skulle vi äntligen få se den färdiga filmen som kommer att finnas med i arbetsmaterialet som ska sammanställas och användas ute i våra förskolor. Vi som var där, vår uppgift var att föra en diskussion om hur man kan på ett regelbundet och enkelt sätt kan jobba med "regnbågsfamiljer" i förskolan. Ett viktigt ämne som lätt kommer vid sidan av, särskilt när man inte har någon sådan familj på just sin förskola.
Filmen var fantasitsk och jag skrattade högt många gånger.

En pappa med fördommar får reda på att hans son har lekt pappa pappa barn.

Pappan -Min som är inte bög!
Pedagogen -Hur vet du det? Han är ju bara fyra år.

Det kanske inte är det bästa eller mest poffsiga svaret en pedagog kan ge, men ändå sant och lite provocernade till en pappa som beter sig som han gör.
Diskussionen i det läget kan då bli, hur bemöter man en sån pappa? Vad säger man?

Eller...

Förskolepedagogerna får till sin förvåning och oro reda på att de kommer att få två regnbågsfamiljer. En mamma, mamma son familj och en pappa, pappa son familj.
Pedagogerna förbereder sig för ett föräldrarmöte.

-Vi lägger upp det som vi brukar, det brukar vara populärt att alla föräldrar får presenetera sig.
-Men....
-Vad kommer de andra familjerna säga när de får reda på att det är två såna familjer?
-Vi får tänka om!
-Vi får tänka lite nytt helt enkelt!
-Vi hoppas över presentationen helt enkelt.
-Ja så får det bli

Så lös´te dem det. Något som inte behövde bli ett problem blev ett problem. Visa att ni tar det med mod och engagemang. Att det är något naturligt.

Som sagt så var det en givande dag med många tankar. Kommer bli någon mer träff framöver. Ser redan fram emot det färdiga materialet som ska lanseras riket runt.

Till er som läser och jobbar innom skola och förskola kan ju ta till er av detta och ta upp det till diskussion. Hur gör vi? Hur jobbar vi med allas lika rätt och då framför allt om regnbågsfamiljer.

Hur gör ni när några barn blir oense om vem som ska vara mamma eller pappa. Om två vill vara mamma. Får den ena vänta då så den andra kan vara mamma först? Eller hur kan man ösa ett problem som inte är något problem?

Låta båda vara mammor samtidigt kanske!! Förklara att det finns familjer som ser ut på det sättet och att de inte är något konstigt med det.

Kram
/David som anser att det är så viktigt så han vet knappt

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0